Iskolánkról

Iskolánk története

Az iskola története az ev. iskolában kezdődik, melyet 1708 körül alapítottak, s első mesterük Záctor Márton volt. A következő oskola mester Mezibrpdszki Teofil rector lett, majd Tománovics József személyében katolikus mester érkezett a faluba. 1928-tól két tanítós lett az iskola, ezen az álláshelyen működött id. Javornitzky Ervin a későbbi igazgató, Kristóf Albert és Kristóf Albertné. Az állami általános iskola első igazgatója id. Javornitzky Ervin lett, majd az ő lemondása után Tóth Sándor lett a megbízott igazgató. Őt Balassa Benő, majd ifj. Javornitzky Ervin követte, 1980-ig, amikor Schenk Róbertné lett az iskola igazgatója.  2008. szeptember 1-től Bódayné Koronczai Judit iskolánk intézményvezetője.

Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.

Szent-Györgyi Albert
Bódayné Koronczai Judit
Tasner Antal
Tasner Antal

Névadónk - Tasner Antal

Tasner Antal – Széchenyi István, a legnagyobb magyar személyi titkára – Öskü szülötte volt. Tiszteletére emléktáblát helyeztek el az általános iskola falán.

Az emléktábla szövege: Tasner Antal emlékének, ki e házban született 1808. máj. 5-én – meghalt Budapesten 1861. aug. 25-én. Gróf Széchenyi István által kezdeményezett reformkorszak egyik legértékesebb munkása. A “legnagyobb magyar” személyi titkára, gondolatainak papírra vetője és megőrzője, utazásaiban hűséges kísérője és segítője. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Lánchid Társaságnak haláláig titkára. Az emléktáblát elhelyezte Veszprém Vármegye közönsége hálás kegyelete jeléül 1941-ben, gróf Széchenyi István születésének 150 éves országos emlékünnepe alkalmából.

Okleveleink

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.