line decor

Tasner Antal Általános Iskola
8191 Öskü, Mecset utca 3. OM azonosító: 037126

line decor
line decor
  
line decor

 
 
 
 

 
 
Comenius pályázat 2013-2015

Az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja keretében a Tempus Közalapítvány által 2013-ban meghirdetett Comenius pályázaton nyert támogatást iskolánk.

A pályázatot kiíró közalapítvány célja a nemzetközi iskolai együttműködések támogatása. A Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Mõisakool közös munkája 2013-ban kezdődött, mikor is az észt diákok és tanáraik töltöttek 10 emlékezetes, élményekkel teli napot Magyarországon. Ez alatt az idő alatt megismerkedtek a hagyományos magyar konyha remekeivel, melyeket maguk is elkészítettek. Recepteket gyűjtöttek magyar tanulópárjukkal, melyből a projekt lezárásaként egy angol nyelvű szakácskönyvet készítünk el. A közös munka mai napig tart.

A két éves együttműködés keretében 2015. április 8-án az ösküi diákok kerekedtek fel, hogy testközelből megismerjék az észt kultúrát, megtapasztalják az ottani diákok mindennapi életét.

A gyermekeknek és felnőtteknek is felejthetetlen és sok újdonsággal szolgáló tíz nap alatt ellátogattunk a fővárosba, Tallinnba, Veszprém testvérvárosába Tartuba, de arra is lehetőségünk volt, hogy Helsinkibe is áthajózzunk.

Az észt természetet nem csak előadások, interaktív kiállítások látogatásával fedezhettük fel, hanem ellátogattunk az Alam-Pedja Természetvédelmi Területre, ahol a selli- sillaotsai tanösvényen a lápvilágban fapallókon kiépített útvonalon kalauzoltak minket végig.

Észak-Észtországban a Lahemaa nemzeti Parkban tett látogatás során a halászfalvakban élők mindennapjaival ismerkedtünk.

Útunk során eljutottunk még moostei gyapjúfeldolgozó üzembe, a härjanurmei haltenyészetbe is.

Az együttműködés célja, hogy a két országban fellehető gyógynövényekkel és fűszernövényekkel is megismerkedjenek, megszerzett tudásukat felhasználva pedig interaktív tananyagot hozzanak létre, melyet széles körben megosszunkk, és elérhetővé tegyünk a nagyközönség számára. A magyar diákok így ismerkedtek meg Boszorkányföldön az észt gyógynövényekkel, kóstolhatták a belőlük főzött levest, majd Tartuban, a füvészkertben gyönyörködhettek testközelből bennük.

A programokon készült képeket az alábbi linkekre kattintva érhetik el:

2013 Öskü

2015 Puurmani

A diákok közös munkája az angol nyelvű szakácskönyv a háromnyelvű szótárral ezen a linken található:

receptkönyv

Szerzett tudásunkat a gyógynövényekről ezen a linken található bemutatóban foglaljuk össze.

magyar nyelven:

https://prezi.com/afpskgblgxdt/gyogynovenyek/

angol nyelven:

https://prezi.com/g7efjusatlfe/herbs-in-hungary/

A bemutatóhoz kapcsolódó interaktív tananyag magyar és angol nyelven

comenius magyar

comenius angol

A tananyagok megtekintéséhez szükséges programok erről az oldalról letölthetők:

smart oktatói szoftver: http://smart.lsk.hu/edu/tamogatas/letoltes.html

 
 
 
 
Iskolánk története
 
 
Névadónkról
 
 
Elérhetőség